Nalewka jeżynowa
Komentarze: 0
Obowiązko do zrobienia w sierpniu :)
Składniki:
-1 litr dojrzałych jeżyn,
-0,75 kg cukru,
-0,5 litra wódki czystej,
-0,25 litra spirytusu.
Wykonanie:
# Jeżyny przebrać, wypłukać, osączyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem.
# Włożyć do słoja przesypując cukrem.
# Słój zakryć szczelnie i odstawić na 10 dni.
# Wlać spirytus, słój ponownie zakryć szczelnie i odstawić na kolejne 10 dni - co jakiś czas dokładnie potrząsając słojem.
# Zlać nalew do drugiego słoja, pozostałe jeżyny rozgnieść i zalać wódką.
# Po tygodniu zlać płyn- bez jeżyn i połączyć z pierwszym nalewem, dobrze wymieszać.
Rozlać do butelek i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na ok 6 miesięcy.
Dodaj komentarz