mar 13 2018

Nalewka jeżynowa


Komentarze: 0

Obowiązko do zrobienia w sierpniu :)

 

Składniki:

-1 litr dojrzałych jeżyn, 

-0,75 kg cukru, 

-0,5 litra wódki czystej, 

-0,25 litra spirytusu. 


Wykonanie: 
# Jeżyny przebrać, wypłukać, osączyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. 

# Włożyć do słoja przesypując cukrem. 

# Słój zakryć szczelnie i odstawić na 10 dni. 

# Wlać spirytus, słój ponownie zakryć szczelnie i odstawić na kolejne 10 dni - co jakiś czas dokładnie potrząsając słojem. 

# Zlać nalew do drugiego słoja, pozostałe jeżyny rozgnieść i zalać wódką. 

# Po tygodniu zlać płyn- bez jeżyn i połączyć z pierwszym nalewem, dobrze wymieszać.

Rozlać do butelek i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na ok 6 miesięcy.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz